Szoboszlóért küzdünk

Visszaélések Hajdúszoboszlón

Eurokonform tér: új temető?

2018. június 21. 18:54 - Szoboszlóért küzdünk

A közbeszéd csak Új temetőnek nevezi a muskátlikkal, árvácskákkal,virágokkal díszített és súlyos tízmilliókból megújított Szent István teret. Fűre lépni tilos! Kutyát sétáltatni tilos! Gyerekeket bevinni tilos! Akkor vajon mit szabad? Nézegetni, ücsörögni azon a kevés padon, ami itt helyet kapott. Mindez 120 millió forintjába (80 millió a tér átalakításának költsége + 40 millió a bazárosok után járó helypénz elmaradása) került a városnak. Sóvágó László közleményben méltatta a tér megépülését - saját maga is elhitte, hogy a két kezével építette -, közben nem átallott egy két füllentést, na jó, hazugságot is elereszteni. Nézzük tételesen, mi is az igazság, és mit kaptunk a pénzünkért.

Tükör által homályosan

A hivatali irodából, a 60X120-as ablak mögül csalókán tényleg úgy látni, a megújult Szent István tér valóban elnyerte a hajdúszoboszlóiak tetszését. Azonban kilépve az utcára már mást tapasztalható. Csak néhány idézet a nemtetszésüket kifejezők facebook bejegyzésekből:
Edit Kovács: Sajnálom, hogy eltűnt a szoboszlói "Nagyerdő,"ami egy zöldsziget volt, a betondzsungelben....
Klára Szathmáriné Bardocz: Az a baj polgármester úr,hogy nem a helyi lakosok,hanem a több 10 éve idejáró üdülővendégek hiányolják (a bazárosokat - szerk.)!Nekik ezzel volt teljes a pihenés,nyaralás.Érdekes módon őket nem zavarta a látvány,sőt...sétáltak jókat,közben bámészkodtak,költötték a pénzüket.Keresik,hiányolják a bazárosokat!!
És ezek még a legenyhébb nemtetszés nyilvánítások.

Szelektív hallás

Nézzük tovább Sóvágó polgármester közleményét. Azt mondja: "Jogszabály szerint ez a gyógyhely védett övezete; a csend, a nyugalom, a pihenés szigete..." Ilyen fogalmat, hogy a "nyugalom szigete" egy jogszabály sem ismer. Talán a "jogász" polgármester úr a 74/1999. (XII. 25.) EüM rendeletre gondol, ami a csendről valóban ír, valamint a kiemelten védett területre vonatkozó levegőtisztaságról is szó van benne. A jó levegőminőséget a 100 éves fák szolgálták volna, de sajnos áldozatul estek az Önök munkájának. Ami a csendet illeti. Máté Lajos képviselőúr, az Ön csapatának oszlopos tagja a rendezvényeit megtarthatta a téren. Mit is jelent ez? Szinpadot állíttat, erősítőkkel, ide programokat szervez, közben a maradék helyet árúsoknak adja ki, akik ugyanolyan bazárholmit árulnak, mint a tér egykori bazárosai. A különbség az, hogy ebből nem a város, Hanem Máté képviselő profitál. Rendezvényenként több millió forint üti a markát. Önöket zavarták a bazárosok portékáit szemlélő emberek, akik megtöltötték a teret élettel, közben beszélgettek, hangoskodtak, élvezték, hogy pihenhetnek. Miért szelektív a hallása polgármester úr? A gyereksírás, gyerekkacagás, a tisztességes ember zaja zavaró, Máté Lajos erősítővel kihangosított rendezvényei nem azok? Az ő bazárosai kívánatosak? Bár nekik sem lehet könnyű. Nem elég, hogy kifizetik a helypénzt Máténak, még ajándékokkal is kedveskedniük kell a "Döbrögi uraságnak". Máté Lajos is a megélhetési politikusok közül való, aki hatalmi helyzetét arra használja, hogy tisztességes embereken nyerészkedjen.

A képek mást mondanak

A közlemény tovább folytatódik. Azt írja a "derék" polgármester: "Feltettem néhány elárusító helyet, tavaly a fürdő előtt voltak. Ezeket hiányolja valaki ? A műanyag csecsebecséket, a similabdákat, a kínai bóvlit ? Ezért jönnének hozzánk ?". Az igazság az, hogy több mint 20 éve árultak a téren a bazárosok. Ha nem lett volna rá igény, a következő évben nem jöttek volna portékáikkal. Nem egy "jogász" polgármester kompetenciája eldönteni, hogy a fürdővendégeknek mire van igénye, és mire nincs. A tapasztalat azt mutatja, hogy igenis a megfizethető csecsebecséket akarták hazavinni Hajdúszoról a túristák. Apropó, évek óta szerettek volna az árusok igényesebb körülmények között, fa pavilonokpól árulni - nem mellesleg a saját költségükön építették volna fel ezeket -, de Sóvágó a kéréseiket rendre elutasította.

35786367_854655378057230_99872923233288192_o.jpg

Ha a polgármester által posztolt képeket figyelmesen megnézzük, akkor azokon az látszik, hogy tavaly még élettel teli volt a tér. Embereket látni a fotókon, idén azonban csak egy "új temetőt", síri hangulatot.

34556039_1728049833927979_5543868572209512448_n.jpg

Vajon hány ember fér el összesen ezeken a padokon? 20-30, tavaly több százan, sőt ezren látogattak ki a térre.

Zárt kapukkal

A Gábor Áron utcában a bazárok továbbra is zárva vannak, no nem azért, mert nem akarnak az árusok dolgozni, hanem mert egyszerűen nincs kiknek eladni a portékájukat. A mai napig van igény a bazárra: a Szent István téren működő újságos már alig bírja a felé zúduló kérdésáradatot, amely a bazárosok hollétére irányul... Sebaj, a közlemény szerint "Nyolc esetben lesz fúvószenekari koncert, a mazsorett csoport tízszer lép fel." a Gábor Áron utcában. Vajon kiknek, a térköveken kívül senki nem fogja hallani? Folytatja a közlemény, "A jövő szezonra, mert egyszerre mindenre nincs pénz, a képviselők többsége támogatja a fürdő téli bejárata előtti tér átépítését. A most elkészül park "csendjével" szemben, nyüzsgő, mediterrán térré válik." Úg látszik, itt minden fordítva történik. Nem kellett volna előbb kialakítani azt a mediterrán teret, és az árúsokat meghagyni a helyükön? Így a város nem esett volna el 40 millió forinttól, lett volna több pénz a folyamatos fejlesztésekre, és mindenki elégedett lett volna. Ha elkészül a mediterrán tér, nos akkor kellett volna a bazárt is áttelepíteni. De ha a város első embere, és a képviselőcsapata nincs a helyzet magaslatán, felelőtlen, és logikátlan döntések születnek.

Fiúk a bányából?

A közlemény elemzése után nézzük, hogy kik is vannak még Sóvágó László mellett vazallusként, a Máté Rendezvényszervező Lajoson kívül, a teljesség igénye nélkül. Itt van mindjárt Marosi Kétszázezres Gyuri. Ő arról híresült el a városban, hogy bárkinek bármit elintéz 200 ezer forintért.

Orosz álpolgármester János. Ő saját magát is polgármesternek nevezteti, talán viccből, heccből, de tudjuk, minden viccnek van valóságalapja, elfolytott vágya. Büszkeségéről tanúskodjon itt egy videó, ami többet mond minden szónál:

 

János megcsinálta: játszóteret csináltam, szabadidőparkot - mondja, és közben ül az arany pecsétgyűrűjében, és látszik rajta, hogy maga is elhiszi, hogy ő már valaki, aki a polgármesteri széktől csak egy karnyújtásnyira van.
Azt gondoljuk, hogy ilyen vezetőkkel nehéz lesz megújulni. Ezek a személyiségek is jól mutatják, a múlt egy darabja még mindíg ittmaradt. A régi beidegződések, a téeszelnökös, mindent elintézős, lábszagú gumicsizmás mentalitás súlyos teherként áll a fejlődés útjában. Elavultak korszerűtlenek, nem értik meg az új kihívásokat. Viszont a régi, elvtársi reflexek intenzíven működnek akár Sóvágó, akár Máté, akár Orosz, Marosi vagy a többi tekintetében.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szoboszloert.blog.hu/api/trackback/id/tr8014062753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2018.06.23. 06:18:14

KÁNIKULA VAN. MIÉRT NEM MŰKÖDNEK A SZÖKŐKUTAK ? AZ EMBNERKÉK A PADOKON ÜLDÖGÉLVE VÁRJÁK, MIKOR IDÍTJÁK BE A SZÖKŐKUTAKAT ! AZ UN IÓS MILLIÁRDOKAT NEM ARRA ADTÁK, HOGY A SZÖKŐKUTAK HÜLT HELYÉT NÉZEGESSÉK AZ EMBERKÉK.

zorg2 2018.06.23. 09:11:44

Orosházán is van egy ilyen tér. Semmire se jó, de legalább sokat lehet a fenntartására és üzemeltetésére költeni. A belváros közlekedését és a parkolást is teljesen agyonvágták vele. És még nem is szép...

Katalin505 2018.06.26. 16:59:33

Egy biztos, a vendégeimet nem viszem a fürdő felé sem. Remélem, legalább éjjeli csendet tudok valahogy biztosítani nekik. A polgármester & co kapcsolatban csak annyit, hogy nem kötelező haláláig megválasztani.