Szoboszlóért küzdünk

Visszaélések Hajdúszoboszlón

Eltűntek a bazárosok, kihalt a tér Hajdúszoboszlón

2018. június 14. 09:37 - Szoboszlóért küzdünk

Elmentek az árusok, kiürült a tér:

34537159_1728049590594670_861421850889027584_n_1.jpg

Hová lettek az árusok? Mi történt a térrel? Teszik fel a kérdést a Hajdúszoboszlóra látogató turisták, akik nehezen tudják feldolgozni a változásokat. " Az unokámmal érkeztünk Bobáról, Vas megyéből. Eddig minden évben tudtam neki valami vásárfiát venni, és a családnak apróbb ajándékokat. A drága holmikat nem engedhetem meg magamnak. Nem tudom idén mi lesz." - mondja az egyik téren sétálgató turista. "Régebben volt egy forgatag, egy kavalkád jellege ennek a térnek. Ma halott. Lehet, hogy jövőre el sem jövök." - mondja egy fiatalabb férfi. 

 

Elnémult tér

Nézzük sorban, hogy mi is történt az elmúlt időszakban.  Hajdúszoboszlón a fürdő előtti Szent István tér átalakításáról döntöttek, és ez a súlyos döntés átvitt értelemben rengeteg ember életét változtatta meg gyökeresen.Nemcsak a turisták aggódnak jogosan szeretett városukért. Elvettek az emberektől egy olyan teret, amely az utóbbi évtizedben a találkozások, az együttérzés, a lokálpatriotizmus színtere is volt. A tér átalakításának munkálatait még a tavalyi évben kezdődtek meg. Szép, és terebélyes, 50-100 esztendős fák estek áldozatául az önkormányzati döntésnek. De a "városképrombolásnak" a település 900 évének évfordulós emlékműve is martalékává vált. Pedig a domborművön látható alakok nem munkásmozgalmi figurák voltak, hanem Bocskai István vezérlő fejedelem, és Hajdúszoboszló település első lakóinak alakjai elevenedtek meg. Azonban a városvezetőket ez szemmel láthatólag nem érdekelte, az 1975-ben készült Horváth János alkotásnak el kellett tűnnie. Legyen helyette térkő és „Legyen tánc!” – ahogy azt egy abonyi választópolgár előttük már szabatosan megfogalmazta.

Megfélemlített, ellehetetlenített bazárosok

A tér önkényes átalakításának azonban ennél sokkal súlyosabb következményei is lettek, amely több családot is egzisztenciálisan ellehetetlenít, miközben másokat, például önkormányzati képviselőket, helyzetbe hoz. Idén tavasszal dr. Sóvágó László polgármester és az Összefogás Hajdúszoboszlóért képviselőcsoportja egy hirtelen döntéssel megszüntette az árusítást a strand főbejárata előtt, ahol többen 15-30 éve nyújtanak bazári szolgáltatást a turistáknak, kis gurulós kocsikról árulták portékáikat. Hozzá tartoztak ők a tér és Hajdúszoboszló hangulatához, mintegy színesítve, élénkítve azt. A turisták is örültek nekik, hiszen innen mindenki tudott valami vásárfiát hazavinni szeretteinek, még a kispénzű vásárlók is megtalálhatták a megfelelő ajándékot. A közel 40-50 árus, évente százmilliós nagyságrendű forgalmat bonyolított, szorgalmasan fizette az adót, a helypénzt (ami 40 millió forint bevételt jelentett a Városnak), a bérleti díjat. Ezen túlmenően sok hajdúszoboszlóinak adtak munkalehetőséget, vagy jövedelem kiegészítési lehetőséget. A tér átalakításával viszont az Önkormányzat úgy döntött, hogy ezt a több évtizedes tradíciónak számító „vásárt” szétrombolja, az árusokat szélnek ereszti, és valamilyen megfontolásból lemond a sok tízmilliós bevételről.  Egy tollvonással több kereskedő egzisztenciáját is tönkretette! Hajdúszoboszlói családok jövedelemforrását vette el.

Mindig vannak egyenlőbbek!

Milyen megfontolás vezérelte dr. Sóvágó Lászlót, és Önkormányzatát? Nincs rá magyarázat. És sajnos arra sincs, hogy Máté Lajos önkormányzati képviselő, viszont miért maradhatott a Szent István téren a hozzá tartozó rendezvényeivel? Ő az a képviselő, aki dönt arról is, hogy a fürdőben kinek lehet vendéglátó egysége, üzlete. Milyen feltételek alapján szelektál, cenzúráz ez a Máté képviselő? Talán az árusok legfőbb hibája, hogy tisztességes, jogkövető adófizetők, akik sokat adtak a városnak, és nem akarnak holmi képviselők kedvében járni? Nem töltenek be semmilyen funkciót a város életében? Csak egyszerű polgárok, mint az a 23 309 ember, aki Hajdúszoboszlón él, és dolgozik.

Áll a nagy hűtőmágnes:

34719471_1728049657261330_293137174423928832_n.jpg

A nagy hűtőmágnes

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata meglépte a saját látszatintézkedését, ami súlyos milliókba került a településnek. Az egyik legvisszatetszőbb, rendkívül ízléstelen, óriásplakátszerű tábla, Szeretünk szoboszló felirattal, és képekkel. A köznyelv által csak nagy hűtőmágnesnek nevezett tacepaó szimbolizálja legjobban az erőlködést, a kelet európai gagyiságot. A másik, hogy az árusoknak új helyet ajánlottak, amit idén is megpályázhattak. No de hol? Olyan helyen, amely a turistáktól teljesen elszeparált, a gyógyfürdő 2. számú bejáratához közel a Gábor Áron utcában. Ide épített fel az önkormányzat 5 elárusító pavilont egyénként 3,5 millió forintért. Katasztrofális műszaki tartalommal. Valamint kétszáz méterrel arrébb egy térkövezett placcot alakítanak majd ki, ahová az árusok saját elárusító bódét állíthatnak fel. A pavilonokat május 1-vel lehetett átvenni, azonban elektromos áram még nincs bevezetve. Külön transzformátort kell létesíttetni az áramszolgáltatóval, hogy a megfelelő áramellátás biztosítva legyen. A térkövezési munkálatok ugyanígy váratnak magukra. Összefoglalva tehát, az Önkormányzat nagyságrendileg több mint 80 millió forintot költött egy olyan megoldásra, amivel csak anyagi, egzisztenciális, és erkölcsi kárt okozott. Az árusok nagy része nem is pályázott az új helyekre, sőt, többen, akik nyertek a pályázaton helyeket, pavilont, látván a lehetetlen állapotokat, visszaadták, illetve próbálják visszaadni bérleti jogukat az Önkormányzatnak. Tehát elköltöttek 80 milliót és elbukik a város 40-et az árusok utáni bevételekből, akkor mennyibe is kerül ez az értelmetlen, átgondolatlan, mindenki számára hátrányos, ésszerűtlen döntés? Alsó hangon 120 millió forintba!

Az egyenként 3,5 milliós pavilonok vevők híján zárva tartanak:

34640468_1728050553927907_6158871287285415936_n.jpg

Hová tűnt a vitézség fiúk?

A hatalmi arroganciából fejetlenség, következetlenség, és az erkölcsi, jogi határok túllépése fakadhat. Már a pályázat kiírásában, lebonyolításában is több szabálytalanság fordult elő. Hiányos pályázatokat fogadtak el az egyik féltől, míg a másikat zsigerből elutasították. Ez is érthetetlen, és jogosan vetődik fel a kérdés, mi kell ahhoz, hogy az Önkormányzat valakivel kivételezzen? Ismertség, rokoni kapcsolatok, bennfentesség? Mi kell ahhoz, hogy az árusoknak, és a most megélhetés nélkül maradt szoboszlóiaknak igazságot szolgáltassanak? Még nem késő megkövetni tisztelt dr. Sóvágó László, és tisztelt Összefogás Hajdúszoboszlóért képviselőcsoport az árusokat, és visszaadni számukra a teret. Nem várható el egy polgármestertől, hogy mindenhez értsen, de az elvárható, hogy szakmai megalapozottsággal, az adót fizető, munkahelyeket teremtő vállalkozókkal együttműködve döntsön sorsok felett, és ésszerűen, felelősen gazdálkodjon a város pénzével.

Mert ma ezen áll vagy bukik a becsület. Képes-e visszaadni a polgármester a Szent István teret az embereknek, vagy megtartja azt saját hatalmi és pénzügyi játékszerének.         

Itt sem nyitnak ki a bazárok június 15-én?  

34558777_1728050067261289_3723904548788502528_n.jpg

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szoboszloert.blog.hu/api/trackback/id/tr8914045466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiliczki Izabella 2018.06.21. 18:19:37

Ugyanezt csinálták Bogácson is. A stranddal, bocsánat gyógyfürdő, szemben lévő pavilonsor 2017. november 15-vel lebontatták, bérlőket menesztették, mondván, hogy a helyére 2018. májusára kistermelői piacot építenek, illetve egy polgármesteri közelségű kisvállalkozó kapott lehetőséget egy pavilon építésére. Jelenleg egyenlőre a kistermelői piac 3 betonasztal. Árnyék semmi, ülőhelyül az árusoknak a beton virágtartó szolgál.
süti beállítások módosítása