Szoboszlóért küzdünk

Visszaélések Hajdúszoboszlón

Veszélybe került a fürdő Hajdúszoboszlón

2018. július 30. 08:51 - Szoboszlóért küzdünk

Folytatódik a polgármester ámokfutása

A fürdőváros feldúlásának újabb fejezetéhez érkeztünk. A Hetek (az Összefogás Hajdúszoboszlóért és a Jövőért Egyesület önkormányzati tagjai élükön a polgármesterrel) először elzavarták a bazárosokat, majd használhatatlanná alakították a Szent István parkot, hogy ott majd saját vendéglátó egységeket üzemeltethessenek, kivágták, és mai napig folyamatosan pusztítják a település legszebb fáit, funkció nélküli közösségi tereket alakítanak ki, most pedig elveszik, megrövidítik a fürdő területeit. Teszik mindezt előzetes tervek és elképzelések nélkül, és feltételezhetően saját anyagi haszonszerzés céljából. A hajdúszoboszlói turizmus lenyúlása újabb fejezethez érkezett!
p202-0.jpg

Európa legnagyobb fürdőkomplexuma megrövidül

Valamely indíttatástól vezérelve a Hetek úgy döntöttek, hogy a hajdúszoboszlói gyógyfürdő területének egy igen jelentős részét kiemelik, és kvázi közterületet hoznak létre. Ezzel  a mostani kerítés helyett tulajdonképpen a tó partja lenne a határvonala a fürdőnek. A területet emberi erővel, kamerarendszerrel stb. kell védeni, amely vagy a fürdőnek, vagy a városnak igen jelentős költség lenne. Talán első hallásra jól hangozhat, gondolhatnánk, hogy egy normális közösségi tér alakulhat ki Hajdúszoboszlón. Csakhogy semmi ötlet nincs a terület hasznosítására, nem írtak ki ilyen jellegű pályázatot, nem született hatástanulmány sem. Egyszerűen gondolt egyet a hét "vezér", összeszövetkezett, és átnyomta ezt a tervet a városvezetésen, mert ők, és barátaik bizony látnak fantáziát a területet illetően. A valóban hozzáértők, mint a fürdő vezérigazgatója, Czeglédi Gyula véleményét egyszerűen figyelmen kívül hagyták, lesöpörték. A vezérigazgató úr a júliusi testületi ülésen is részt vett, ahol dr. Sóvágó László méltatlanul, lekezelően fogadta, pusztán azért, mert más volt a véleménye, és útjában állt némely körök gazdagodási szándékának. A város első embere, mielőtt átadta volna Czeglédi Gyulának a szót, megengedte magának azt a kiszólást: "Furcsának tartom, hogy a tulajdonos önkormányzat helyett annak beosztottja nyilvánít véleményt." Azt hiszem, ez a mondat mindent elárul, és finoman szólva fenyegetően is hangzik. Tisztelt polgármester úr talán furcsának tartja, ha egy szakembernek van szakmai véleménye? Ha egy hozzáértő elmondja, miért is káros a hetek újabb lenyúlási akciója? Hogy mennyire szerették volna elhallgattatni a fürdő igazgatójának véleményét, arra jó példa, hogy a bizottsági ülésre, ahol a fürdő lenyúlását tárgyalták Orosz képviselő úr vezetésével, Czeglédi úr nem kapott meghívást. Sőt, az önkormányzati ülésen tárgyalt előterjesztést is a legutolsó pillanatban kapta meg, bizonyára azért, hogy ne tudjon felkészülni. Továbbá az előterjesztés utólagos kiegészítései el sem jutottak a vezérigazgató úrhoz. Ám Czeglédi urat nem hatotta meg ez a kis akció, felkészülten, és szakmai indokokkal alátámasztva védte meg a gyógyfürdő érdekeit. 

A teljes testületi ülés az alábbi videón látható (érdemes belepörgetni, és az ominózus jeleneteket megnézni):

Értelmes kérdések

A Hetek ámokfutásának köszönhetően Czeglédi úr szerint mintegy 600 fővel csökken a fürdő befogadóképessége. Egy kellemes, csendes övezet - amely elsősorban a kisgyermekes családok számára nyújt kikapcsolódási lehetőséget -, fog megszűnni az  önkormányzati döntés által. Egyébként  2016-ban a Hajdúszoboszlói Önkormányzat által elfogadott szabályozási terv szerint a lenyúlni szándékozott területet "fürdőszolgáltatási és üzemi területté" nyilvánították. Nem mellesleg az itt található csónakázó tó tulajdonképpen a fürdő medencéinek a szennyvize, így ennek vízminőségét hatóságilag kontrollálni kell, és folyamatosan ellenőrizni. Ezt a fürdő szakemberei házon belül a rendelkezésre álló apparátussal el tudták végezni. Czeglédi úr mondandóját úgy foglalta össze, hogy először pályázatot kellene kiírni, megvizsgálni, hogy mire alkalmas a vitatott terület, terveket kell készíttetni, és a kerítést ezek megléte után kellene elkezdeni lebontani. Csakhogy akkor elesnek a Hetek egy nagy lehetőségtől. Hatszáz ember eléggé jól fizet, ha erre a területre kitalálnak valami magáncélú beruházást. Talán a fejekben ott is van az elképzelés, ezért nem kell pályázat, és mindenféle, a demokratikus intézményekre jellemző nehézség. 

Értelmetlen válaszok

Sóvágónál Czeglédi értelmes és összeszedett érvrendszere kivágta a biztosítékot. Elkezdte összemosni Czeglédi úr világos szavait, szolgalmi joggal, csatornázással, és arról beszélt a polgármester, hogy ehhez nem kellenek tervek. Dr. Sóvágó László állítólag jogász, akkor miért szól bele műszaki kérdésekbe, ráadásul igen alpári módon? Elhisszük, hogy elhiszi, és tudjuk, hogy ő tudja, mindenhez ért, még a csíkosfejű nádiposzáták szaporodásához is.  Azonban az bizonyos, hogy Hajdúszoboszló polgármestere nincs tisztában azzal, mi is az a népképviselet. Ő nem a város oligarcháinak érdekeit kell, hogy képviselje, hanem a hajdúszoboszlóiak érdekeit. Sóvágó sem vicces, inkább dühítő az ostobaság és a dilettantizmus, ami a szavaiból kitűnik. Nem ésszel, inkább indulattal érvel, és bizonygatja a maga igazát, miközben másokat verbálisan megaláz. Sóvágó László egy mentálisan demens ember érzetét kelti ezen a júliusi testületi ülésen, aki az óvó bácsi szintjén próbálja fegyelmezni, és kioktatni a nagycsoportosokat. Közben a mellette lévő emberek sem szólnak neki, hogy ez itt nem a homokozó, ahol a többiek szorgalmasan forgatják a lapátot!

Czeglédi Gyula csaknem negyedszázada áll a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő élén, és elévülhetetlen érdemeket szerzett a munkája során. Megteremtette a város turizmusának egyéni érdekek feletti, kiegyensúlyozott fejlődését. Bizonyára ez most a legnagyobb bűne, hiszen az egyéni érdekek Sóvágó vezetésével a rendíthetetlen bástyákat is megostromolják. Feldúlták a tisztességes jövedelemből élő, és a helyi érdekeket is szolgáló bazárosok megélhetését, és most Czeglédit is le akarják vadászni, mert az útjukban áll. Ő, aki az irányítása alatt álló fürdő vagyonát 36-szorosára gyarapította, 13 milliárd forintnyi fejlesztést hozott az intézmény számára, és a foglalkoztatottak számát is több mint a duplájára emelte. Ezen kívül számos elismerő díjban is részesült a munkájáért, többek között megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, a Pro Turismo díjat, vagy legutóbb a megyei Önkormányzattól a Bocskai István díjat, az egészségturizmus kialakítása érdekében végzett kiemelkedő tevékenységének elismeréseként. Hol van mindettől Sóvágó, és még inkább hol a vazallusai? Uraim, Önök gőzmozdonnyal szemben tologatják a talicskájukat? Önök azt gondolják, hogy minden eladó? A bazárosok elkergetésével a Szent István parkban vendéglátó egységeket szeretnének telepíteni. A fürdőtől elrabolt területet is a saját anyagi haszonszerzéseik céljára szeretnék felhasználni. Sóvágó polgármester cinikus együgyűséggel, és a háttérben álló oligarchák támogatásaival nem törődik azzal sem, ha szalonképtelen viselkedése lesz a testületi ülésen. Mert megengedheti magának! Egy a cél, lenyúlni a város vagyonát, és átjátszani a saját érdekköröknek, mert a turizmus jó biznisz, főleg ha az egy szűk érdekcsoport kezében összpontosul.

Erő ellen erőt!

Sajnos a Hetek ellenzéke tehetetlen. Verbálisan nem tudnak visszavágni Sóvágónak, legyen az bármilyen csata, alul maradnak. Már a csendőr pertu is önmagáért beszél, a polgármestert magázzák, míg ő mindenkit tegez. Lehet, hogy ez csak a sóvágói bunkóság? 

Az biztos, hogy az ellenzék részéről ezt sokkal keményebben kell! Mindannyian egyenlő mandátummal rendelkeztek, és habár kisebbségben is vagytok, de azért lettetek megválasztva, hogy ezt az ámokfutást megakasszátok. Azonnal kell reagálni a válaszára.. Ne hagyjátok magatokat, legyen a tiétek az utolsó szó! És igen, egy testületi ülésre fel kell készülni, meg kell fogni őket, akkor is, ha ez kellemetlen. Mert ezért lettetek odaültetve. Mi, hajdúszoboszlói polgárok sokkal többet várunk tőletek!

Akinek nincs türelme a hosszú videóhoz, itt megnézhet egy vicces összefoglalót a legjobb jelenetekből (nem könnyű ma Fehérlófiának Hajdúszoboszlón):

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szoboszloert.blog.hu/api/trackback/id/tr7114149841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bisi 2018.07.30. 19:16:24

Fura, hogy a MI-Fidesz-Jobbik-LMP négyes is tehetetlen Sóvágó ellen.
süti beállítások módosítása